Pravopisné chyby v Čechách

6. 07. 2010 14:02:39
Dostal jsem k opravě jednu poměrně zajímavou knihu o druhé světové válce; ač opravdu zajímavá, obsahovala chyb jak máku a přijde mi, že některé chyby se dělají pořád a dokola. Poučte se a zlepšete svůj vlastní jazyk. :--)

Opět jsem se přesvědčil, že někteří lidé by si měli zopakovat maturitu -- aneb jak jsem opravoval text po profesionálech.

Přijde mi (opakuji starý známý fakt, ale až doposud jsem neviděl tak pěkný důkaz), že dnešní lidé ve svých schopnostech napsat něco bez pravopisných chyb pořádně stagnují, ne-li hůře. Ukažme si některé perličky, kterých jsem si všiml při opravování jedné knihy:

Americké tanky zastavili přímo před branami města. Ve shodě podmětu s přísudkem se dělá poměrně dost chyb. Ale chybu udělá každý ...

Podle výnosu Karla IV. Se ve městech (...) Pokud už lidi píšete ve Wordu, proč si nevypnete automatické opravy, když nefungují tak, jak mají? Zajímalo by mne, jestli k něčemu vůbec jsou, zatím jsem si všiml, že to každý buď akorát vypne. Anebo nechá zapnuté, ale dělá mu to v textu samovolné hlouposti (přiznám se, že někdy dost vtipné; hodně takových vtípků můžete najít na serveru www.lamer.cz).

němci, češi, Německý a Český (...) Snad věčné chyby -- velká a malá písmena u národností a skupin. Pravidlo je jednoduché -- národy a národnosti jsou s velkým písmenem, takže Čech, Němec, v Čechách, v Německu, přídavné jméno je s malým písmenem, takže německý národ, český obyvatel v Čechách, německý obyvatel není Čech. Někdy se může stát, že situace není jednoznačná -- pak pomůže slovník či online slovníky češtiny.

Další věcí je psaní data a času. Ze školy si snad každý pamatuje velkou černou (či moderní zelenou) tabuli, kam jsme byli nuceni nepochopitelně před každou hodinou napsat správné české datum -- např. 12. října 1993. Jednou z dobrých věcí, kterou toto přineslo je, že většina z nás umí napsat datum správně. No ale přiznejme si; ne vždy.

11.05.1945 prostě není správný český formát data. (Byl jsem opraven laskavou čtenářkou, tento formát povolen je. Špatně je hlavně formát (který jsem viděl mnohokrát) DD.MM RRRR (bez tečky) anebo různé kombinace (tj. ne jako časová značka). Děkuji autorce Barbarka_CZ za opravu) Správně se datum v Čechách píše podle předlohy D. M. RRRR (či RR, pokud je z kontextu jasné, o které století se jedná). Všimněte si hlavně formátu D. M., nikoliv DD. MM. ani D.M. ani DD.MM. Prostě 1. června 2010 je 1. 6. 2010 a žádné 01. 06. 2010 a tak podobně. Důležité jsou i mezery po tečkách v datu.
Dalším formátem správného data je tedy např. 1. června 1945.

V 17,30 jsme byli obklíčeni. Tato chyba se příliš často nevidí, avšak opravoval jsem obdobnou několikrát. Čas se píše v ČR zvláštním způsobem (oproti jiným národním zvyklostem). Podle formátu H.MM (výjimečně lze použít i americký formát HH:MM či H:MM), pokud známe pouze hodiny a minuty. Pokud chceme uvést čas včetně vteřin, uvádí se jako H:MM:SS -- takže žádné tečky a dvojtečky dohromady. V Čechách se používá často dvánáctihodinový formát času, takže např. 5 hodin ráno, 3 hodiny odpoledne. Můžeme však uvést čas i v 24hodinovém formátu. Není-li ale nikterak poznat, jakým způsobem zrovna píšeme, a to ani z kontextu, je lepší uvést pro zpřesnění některé ze slov jako odpoledne či ráno.

Naprosto správné určené data a času v textu tedy může vypadat nějak takto: 4. června 1942 jsme se s kamarádem sešli na návsi přesně v 7.00 večer.

No a na konec se zmíním o číslovkách. Jak byste napsali správně pětihodinový maraton pomocí číslice v textu? Jako 5-ti hodinový, 5ti hodinový, 5-tihodinový či 5tihodinový? Správné řešení není totiž ani jedno z uvedených. Platí opět velmi jednoduché pravidlo. Vyjadřujeme-li nějaký počet, stojí číslovka (číslicí i slovem) samostatně, např. 5 kilogramů, 600 metrů. Pokud potřebujeme přídavné jméno (tříkilogramovový), číslovka není oddělena mezerou -- takže 5metrový, 100kg chlap. Stejně tak výše uvedené pětihodinový tedy bude vypadat jako 5hodinový. 17letý muž. 23palcový displej.

Děkuji vám za pozornost, pokud jste dočetli až sem, možná se sluší i poděkovat za trpělivost. Doufám, že vám článek k něčemu byl a že třeba i jeden, alespoň jeden člověk, se z toho poučí a začne psát lépe a správně.

Děkuji! ;)

Autor: Rudolf Klusal | úterý 6.7.2010 14:02 | karma článku: 30.37 | přečteno: 8714x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 576 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2959
Co o sobě tak napsat... jsem hrozně líný, ale občas se vybičuji a o něčem napíši. Zajímají mě především lidské problémy a udivuje mě lidská hloupost. Proto o ní i rád píši...
Nesnáším ICQ a za tím si stojím a bojuji proti němu.

jabber: klusik@jabber.cz
www: www.klusik.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...