Mají napálení uživatelé dostat peníze zpět?

16. 09. 2010 17:05:27
V posledních několika dnech se českými médii šíří zpráva o viru MSIL/Lockscreen.J, který nutí uživatele OS Windows zaplatit drahou SMSku, aby mohli pokračovat v práci. Mají uživatelé tímto virem právo na vrácení peněz za tyto SMSky?

S programem nemám osobní zkušenost, proto vycházím z toho, co jsem četl tak různě po internetu. Ve stručnosti jde o program, který vám za jeho spuštění slíbí nějakou výhru. Po spuštění se však zablokuje taskmanager a s počítačem není k hnutí, dokud nezaplatíte přes SMS zpoplatněnou za 99 Kč.


Někde jsem četl, že už je účet zablokován, aby tam nechodily další zprávy. To je jen v pořádku. Nicméně někde jsem zaslechl, že chtějí vrátit všem "postiženým" peníze nazpět. A já se ptám: "Cože prosím?" ;)

Krom toho, že mi přijde donebevolající, že v roce 2010 je někdo schopen se nechat napálit takovou aplikací (i když zase prý jich bylo něco přes 20, co zaplatili ...), tak mi přijde naprosto nesmyslné, aby někdo (krom viníka, ovšem!) platil uživatelům zpět nějaké peníze. Proč?

Všude kolem sebe vidíme reklamy na antiviry, do každé diskuze přispívá hromada lidí, kteří všecny evangelizují, ať si pořídí firewally, antiviry a kdoví, co ještě. Nicméně ani ten nejlepší antivir je vám k ničemu, když jste idiot -- pardon za ta slova. Přece jen to děláte každý, že -- jdete si tak po hypermarketu, vidíte reklamu na dovolenou, chcete si vzít leták, ale to je vám povoleno pouze, pokud zaplatíte stovku do krabičky. Vzali byste si takový leták? Pochybuji. Tak proč se, lidi, chováte na internetu tak moc jinak? Tak nebezpečně?

Nyní je mi jasné, že v diskuzi se objeví komentáře, které budou patřit určitě do těchto skupin:

  1. Uživatelům Linuxu by se nic takového nestalo
  2. Kdyby měli antivir
  3. Lidé jsou zvědaví ...
  4. Lidé jsou důvěřiví ...
ad 1)
V každé diskuzi se objeví někdo takový, kdo Linux doporučí. Neříkám, že je to špatná cesta, ale není to řešení. Jen si myslím, že je to k ničemu, windowsoví uživtelé tu byli, jsou a určitě ještě nějakou tu dobu budou. Ale tím, že přejdete na (jednu stranu bezpěčnější) systém, ale neodstraníte příčinu tohoto vlastně "lidského selhání"
ad 2)
Uživatelé, kteří nepravidelně (či vůbec) neaktulizují svůj antivirový soft vystavují riziku sebe, ostatní, ...
Ano, to je napsané snad všude, jednak se tím skoro nikdo neřídí a za další, antivir dost zpomaluje počítač. Takže ho většina lidí asi ani nemá. A i kdyby měla, tak to neznamená "instatní bezpečnost v prášku". Vodou zalijete, ale nebude to pořád ono. Bezpečnost totiž nevzniká v antiviru, ale hlavně v tom, co děláte s počítačem.
Je to stejné jako s automobily; pokud si pořídím Lexuse za 7 milionů, s 28 brzdovými pomocíky a 35 posilovači chloupků v nose, neznamená to, že při pádu ze skály přežiju. Prostě v=a×t platí a E=1/2 × mv^2 platit také v tomto vesmíru jen tak nepřestane. Fyziku nepopřete. Stejně tak nezměníte, pokud budete jak šílení klikat na každou blikající flashblbost, že budete v bezpečí. Prostě nebudete. První krok je totiž, vážení a milí, vždy u vás, v tom promakaném ovládacím zařízení, které drží myš a říkáme jí ruka. Když tahle super věc klikne na blbost ...
ad 3)
Lidé jsou zvědaví -- to rozhodně. Když jsem byl malý, naši mi říkali, abych nestrkal prsty do zásuvky, že by mě to mohlo zabít. Nikdy jsem to nedělal, ale celou dobu mě šíleně zajímalo, co je na tom "prasečím rypáčku" tak nebezpečného, když na něho sáhnu. Nikdy jsem to tedy nezkusil, ale čím jsem byl starší, tím jsem víc chápal, co se asi "za zásuvkou" děje a proč bych to nemohl udělat. Nyní mě to neláká, už jsem vyrostl.
A uživatelé počítačů už dávno vyrostli také. Tedy, myslel jsem si to ;)
ad 4)
Lidé jsou důvěřiví -- taktéž platí. Platí především o médii neustále zmiňovanou "starší generaci", která naletí na kde-co. Slyšíme to pořád, paní přijde za babičkou do bytu, ta jí udělá čaj a jen tak mezi řečí se zmíní, že jako mladá byla na návštěvě u T. G. M., než najde fotky, paní je pryč i s penězi důvěřivé paní.
Je to humus, stávat by se to nemělo. A snažíme se naše babičky zajisté poučit, aby neotvírali lidem a pokud nevěděli, kdo to je, aby je nepouštěli do bytu.
Někteří uživatelé by to potřebovali také -- aby jim někdo vysvětlil, že "pokud program neznáme, nepouštíme si ho do bytu ... ehm do počítače."

No a teď "kudy z toho dovnitř", žejo. Nepoučení laici, kteří nerozumí tomu, že počítač není "jen hra", ale může tam člověk přijít i ke slušné újmě, snadno naletí. Stane se, že naletí i profík, sice ne tak často, ale určitou dávku "blbosti" máme v sobě každý -- a jak už to s blbostí bývá, dokáže se projevit v tu "pravou" chvilku.

Můžete donekonečna vyprávět, jak člověk musí být uvědomělý, jak si má dávat pozor, jak má všechno kontrolovat antivirem, jak nemá pracovat pod účtem roota, jak nemá ..., jak má ... A poslouchá vás někdo? Poslouchá, to víte, že jo. Ale při tom přemýšlí, jak se večer připojí na freefoto a začne sosat dialery (no... asi má jiné představy, ale v rámci slušnosti ...)


A takoví lidé, kteří sedají do letadla, aniž by ho uměli pilotovat, dostanou své peníze zpět. A ono jo, ono to zase takové zlo není. Myslím, že jsou poučeni a už "budou hodní". Ale měl by z toho být precedens? Když dítě sedne na kolo, vjede na ulici a tam způsobí nehodu, kde se zabije 7 lidí, vybuchne cisterna s benzínem a dojde k zamoření okolí, které se bude odstraňovat nejméně 20 let, má mu být vrácena škoda, kterou způsobil? Vím, že srovnávám nesrovnatelné, ale nemůžeme přece měřit různým metrem pro "různě moc závažné" činy.

Na jednu stranu výše uvedení konají "v dobré víře", že vyhrají zájezd, ale na ještě jinou stranu -- proč by se jim mělo něco vracet? Copak když si koupím nádrž plnou nafty, odjedu a po kilometru se mi zničí auto, protože je na benzín -- taky naftu nevezmu a nevrátím, ale přijmu následky za svoje činy.

Tím, že dáme někomu nazpět to, co takhle "prošustroval", vlastně dáváme nafrak jakémusi svědomí, které nám (by mělo ...) říká, abychom byli opatrní, nepouštěli podezřelé existence do bytu, nezapínali sporák a při tom nešli na nákup, nespouštěli aplikace, které neznáme, neotvírali přílohy, chovali se bezpěčně ...

Jaký názor máte vy? ;) R. K.

Autor: Rudolf Klusal | čtvrtek 16.9.2010 17:05 | karma článku: 11.74 | přečteno: 1038x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 143 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 20.20 | Přečteno: 759 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.77 | Přečteno: 203 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 164 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2959
Co o sobě tak napsat... jsem hrozně líný, ale občas se vybičuji a o něčem napíši. Zajímají mě především lidské problémy a udivuje mě lidská hloupost. Proto o ní i rád píši...
Nesnáším ICQ a za tím si stojím a bojuji proti němu.

jabber: klusik@jabber.cz
www: www.klusik.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...