Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Seeker-M

14. 9. 2010 21:51
Je to trochu jinak

Hezky jste se rozepsal. Ale ten základní argument ÚOOÚ je jiný (a asi ještě blbější) - Google při svém ježdění ulicemi také dělá mapu nezabezpečených WiFi sítí. A ÚOOÚ se nelíbí, že náhodně získaná data z těchto sítí Google pravděpodobně archivuje. Takže nejde o žádné fotky, tím méně o jejich (ne)zabezpečený přenos někam - přenos je offline.

0 0
možnosti

Petishee

14. 9. 2010 11:36
Hlavně nebýt paranoidní :-)

Naše město má (nejen) na náměstí umístěnou live web kameru. Ta kamera je umístěná přímo na střeše budovy, ve které pracuju. Ale nevím, tak nějak si nemyslím, že ji tam dali proto, aby se mohl kdokoli podívat, jestli jsem si náhodou v pracovní době neodskočila pro rohlík :-) Asi jde spíš o památky a "uspořádání města" . Přesto se tam lidičky mravenčí a jistě by šel

Lidi, fakt si myslíte, že někoho zajímá, jestli se na StreetView dloubete v nose? Svět se netočí kolem vás...

No panebože, vlastně, teď vidím, že nezabírá jenom lidi na chodníku, ale taky pár oken bytů, KB a prostory před ní (takže každý vidí, že jsem tam zaparkovala a jdu do banky), vidím, že do pekárny zrovna přivezli rohlíky (jak asi s tou informací naložím?), vidím do oken České pošty, Policie ČR, Městského úřadu... Teď jenom, co s tím, že... Asi si to zapnu večer a budu sledovat, jestli někdo nevykrádá banku nebo se někdo na gymplu nepotlouká v nevhodnou dobu :-)))

0 0
možnosti

Petishee

14. 9. 2010 12:01
Re: Hlavně nebýt paranoidní :-)

Jé, uteklo mi kus textu, mělo tam být:

Přesto se tam lidičky mravenčí a jistě by šel někdo známý v pohodě poznat.

0 0
možnosti

Šimiš

14. 9. 2010 11:24
Rodná čísla

Zajímavé je, že náš úřad považuje toto za zásah do soukromí hodný ochrany. Fyzická osoba podnikatel, registrovaná jako plátce DPH je "nucena" zcela zvěřejnit své úplné rodné číslo. Je totiž součástí jeho DIČ (CZ+rodné číslo). Spoustě institucí, úřadů apod. přitom stačí sdělit jméno + rodné číslo a považují to za dostatečnou identifikaci pro další komunikaci a sdělování údajů a informací. To je podle mě mnohem větší ohrožení soukromí a lehce zneužitelné. 

0 0
možnosti

M. V.

14. 9. 2010 11:07
hmm

Autore, upřímně. Myslíte že v dnešní době zůstane u fotek fasád a domů? Nebude další krok propojení adres a map s účty na facebooku, twitteru a dalších? Co pak budou dělat lidi, aby zachovali svoje soukromí? Věřte tomu nebo ne, ale hodně lidí si na svém soukromí zakládá, to že Vy jste exhibicionista, který nepřemýšlí o budoucnosti na tom nic nemění. Nikdo nemá právo mě sledovat. No a ještě bych doporučil nastudovat téma cyberšikana, možná pak pochopíte, že ochrana soukromí má svůj důvod.

0 0
možnosti

Šimiš

14. 9. 2010 11:15
Re: hmm

Myslím, že ten kdo si skutečně zakládá na svém soukromí si nezakládá účty a profily na pseudo sociálně přátelských sítích jako je Ksichtkniha apodobně.

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

14. 9. 2010 11:00
clanek je dost chaoticky...

Predevsim argument "kazdy si chrani soukromi, dela soudy... ale pak hleda, jak se zviditelnit". Jednak - jak vite, ze oba pripady je tentyz clovek? Ale hlavne - to oboji (jak soud na ochranu soukromi, tak zaplaceni neceho ke zviditelneni se) je JEHO OSOBNI VOLBA< ROZHODNUTI. Pokud se clovek sam, svou hlavou, rozhodne, muze delat i protichodne veci (pokud nejsou v rozporu se zakony). Ale nemelo by mu to byt narizovano.

K street view - osobne mi to nevadi. Jenze by mela byt jasna pojistka, pravidlo, ze pokud nekdo na fotce (z jakehokoliv duvodu) nechce byt, bude neodkladne a bez pozadavku na nejaky poplatek vymazan. Uz jen proto, ze kdyz vas vyfotim ja, jak delate neco nehezkeho na ulici, tak to uvidi par lidi. Pokud vas vyfoti Google, je cilova skupina vyrazne vyssi.

A nakonec - spravne nesmi byt nikdo bez souhlasu focen a jeho podoba publikovana (na to je vyzadovan souhlas - model release). Vyjimka je pouze pro zpravodajstvi. A co si budeme namlouvat - to Google urcite neni.

0 0
možnosti

Šimiš

14. 9. 2010 11:18
Re: clanek je dost chaoticky...

Vždyť na Street view jsou postavy a jiné identifikátory jako SPZ, čísla domů apod. rozmazány. Není to dostačující?

0 0
možnosti

jdobry

14. 9. 2010 10:27
duvod se vzdy najde

Zkusim jeden priklad proc neni dobre o kazdem vsechno vedet. Skutecny priklad bohuzel.

Jednoho dne se mile deti v sousednim Nemecku dostal k moci moc zly pan, jenoval se Hitler. Protoze potreboval nekoho na kom se pomsti za vsechny krivdy sveta vybral si zidy. A ti Zide nejak nechtely radostne nastoupit k sve likvidaci tak je bylo treba najit. A stacilo k tomu udaje z desitek let stareho scitani lidu, kdy pravdive vyplnily naprosto nevinou kolonku "vyznani"

Nepotrebujete chodit za milenkou nebo krast auta. Staci chodit do synagogy a pro mnoho lidi bude duvod vas nenavidet. Nebo jeste hure chodit do mesity, gay klubu nebo napriklad na nejake leceni. Duvod se vzdy najde.

0 0
možnosti

parnassius

14. 9. 2010 10:07
Mně fotky nevadí, mně vadí sám Google

:-P

0 0
možnosti

p555

14. 9. 2010 9:56
ulice

ulice je verejne prostranstvi, nic na ni neni soukrome... je to tedy cista blbost...

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

14. 9. 2010 11:01
Re: ulice

ale zverejneni neci fotky bez jeho souhlasu je pripustne jen ve zpravodajstvi, jinak je to v rozporu se zakony.

0 0
možnosti

svpk

14. 9. 2010 9:46
Marně si lámu hlavu

s tím jak může být fotka zneužita jako osobní údaj. Oni google k nim přidávají adresy všech lidí co se zrovna procházejí po ulici? Nebo ke každému dávají telefonní číslo? Nebo dokonce rodné číslo? Je vidět v jakém světě žijeme. Nějaký trouba řekne, že se jedná o nezabezpečené linky a všichni hned bijí na poplach. A proti čemu by měli být zabezpečené? Víte kolik turistů si fotí denně každou ulici, památku a co já vím? A doma když si je dávají do PC tak jejich linky jsou lépe zabezpečené než googlu? O tom silně pochybuji. Myslím, že opět někdo potřebuje být vidět, ale tohle je totální nesmysl....

0 0
možnosti

RumBum

14. 9. 2010 9:59
Re: Marně si lámu hlavu

presne tak, potom jeste zacnou neco vykladat o knize 1984, kterou vetsinou ani necetli. Kdyby ji cetli, tak by si uvedomili, ze je rozdil, kdyz jsou informace dostupne jenom vyvolenym - tak to chodi v diktaturach - a kdyz jsou dostupne vsem - tomu se rika svoboda.

0 0
možnosti

RumBum

14. 9. 2010 9:33
politika

nedavno tohle resili v Nemecku. Nejaky politik se potreboval zviditelnit, tak zacal bojovat proti streetview. Par paranoiku mu na to skocilo  - a hned je z toho kauza.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2960x
Co o sobě tak napsat... jsem hrozně líný, ale občas se vybičuji a o něčem napíši. Zajímají mě především lidské problémy a udivuje mě lidská hloupost. Proto o ní i rád píši...

Nesnáším ICQ a za tím si stojím a bojuji proti němu.

jabber: klusik@jabber.cz
www: www.klusik.cz

Seznam rubrik

Co právě poslouchám