Najdětě lék na rakovinu!

Však je to tak snadné, připojte se i Vy!

Grafické zobrazení právi probíhajících výpoetuwww.google.com

Je to snadné, na stránkách Berkeley - University of California si můžete stáhnout program BOINC, který si poté nainstalujete do počítače a můžete pomoci.

Jak?

Velice jednoduše. Váš počítač, když si třeba čtete tento blog, se vlastně nudí. Udělá několik miliónů až miliard operací za vteřinu a vy si třeba pět minut (děkuji za to ;)) čtete blog. Nechcete, aby těch několik miliard instrukcí, co počítač provádí, nepřišlo v niveč? Právě proto je tu BOINC. 

Tento program sám o sobě nic moc neumí, jeho síla se projeví až po připojení k nějakému projektu. Projektů je spousta -- od hledání bílkovin (roseta@home), až po hledání mimozemských forem života (SETI@home). 

Po spuštění programu si vyberete v menu, k jakému projektu se chcete připojit, založíte si účet (nemáte-li ho) u daného projektu a výpočty za okamžk začnou. Máte-li více počítačů, už nemusíte zakládat účet, jen se na existující připojíte s dalším počítačem a zvýšíte tím tak svůj "rating".

Program běží vlastně na pozadí (jako služba), běží s velmi malou prioritou (NICE=19), takže i když uvidíte, že využití vašeho procesoru bude 100 %, neznamená to, že se počítač zpomalí. Program vlastně ani nepocítíte. Pokud budete hrát nějakou hru, psát dokument či prostě prohlížet internet, vezme si jen zbytek toho, co je. Neovlivní tak nijak znatelně probíhající programy.

O co vlastně v projektu rosetta@home běží?

Jedná se o jistý druh numerického výpočtu, kterým se hledá určitá konstelace částí molekuly bílkovin. Těchto konstelací může býti opravdu velká hromada, dalo by se říci, že téměř nekonečná.  A my, vy, hledáme z těchto možností "tu pravou", tu, která bude nejvíce stabilní a vydrží nejvíce. 

Jak si to jen představit? Zkuste si představit tkaničku od bot. Tu vezměte, zmuchlejte (nevažte) a spusťte z výšky na zem. Pokaždé dopadne jinak, tvar bude jiný. Ale pokaždé si můžete všimnout, že bude mít minimální energii. Jak? Nikdy se nestane, aby tkanička stála na jednom konci třeba jako hůl (není-li zmrzlá, dobře), vždycky si nějakým způsobem lehne. A u bílkovin je to podobné. Hledáme vlastně takovou konstelaci, kdy si "bílkovina lehne" a bude s ní těžké pohnout. 

V projektu rosetta@home už jsem, no, dlouho -- více než dva roky určitě. Za tu dobu jsem vyprodukoval několik tisíců simulací, které mi byly zadány. A mám radost, že třeba právě jedna z těch mých může být "ta pravá", kterou časem použijí k výrobě léku na rakovinu, AIDS. 

Pomožte i vy! Nic vás to nestojí a uvidíte, že se dostaví opravdu dobrý pocit.

PS: Pro nahlédnutí výsledků slouží webové rozhraní, kam se můžete přihlásit. Např. v tomto odkazu je vidět uživatelská skupina ZČU, kam patřím. 

 

 

Autor: Rudolf Klusal | čtvrtek 29.1.2009 11:31 | karma článku: 14,29 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Rudolf Klusal

Vadí vám fotky na internetu?

13.9.2010 v 17:07 | Karma: 39,88

Rudolf Klusal

Sex je hřích!

2.9.2010 v 11:50 | Karma: 14,07

Rudolf Klusal

Dnes již lidé neumí česky...

19.7.2010 v 14:01 | Karma: 19,95